Німецький басейн використовує штучний інтелект, щоб урятувати людей від утоплення

Штучний інтелект у басейнах

Система чотирьох камер, встановлених на стелі, розроблена ізраїльським стартапом, стежить за критим басейном у Вісбадені. Камери забезпечують постійний огляд басейну розміром 25 на 15 метрів та фіксують стан води та профілі руху купальників.

Потім алгоритми ШІ оцінюють ці дані. Коли система виявляє ненормальні закономірності, вона негайно повідомляє про це персонал басейну. Це відбувається за допомогою розумного годинника відвідувачів басейну, які вони носять на зап’ястях.

При відправленні сигналу тривоги розумний годинник видає звуковий сигнал, вібрує і світиться, щоб показати точне місце розташування людини, яка потенційно знаходиться в тяжкому становищі. Три супроводжуючі зображення надають додаткову інформацію для оцінки необхідної реакції.

Штучний інтелект у басейнах

Як пояснює Томас Баум, операційний менеджер Mattiaqua, регіонального оператора басейнів, спочатку були помилкові тривоги, спричинені звичайними рухами плавця. Однак, за словами Баума, на етапі випробувань, який проводиться з серпня 2020 року, система ШІ адаптувалася та навчилася розрізняти нормальні плавальні рухи та реальні надзвичайні ситуації. Рятувальники також забезпечують зворотний зв’язок після кожного сигналу тривоги, що сприяє безперервному навчанню та призначене для підвищення точності ШІ при оцінці надзвичайних ситуацій.

Після закінчення етапу випробувань Баум хоче використати систему ШІ в інших басейнах Вісбадену. Насамперед повинні бути обладнані інші басейни в Кляйнфельдхен-Бад, такі як зона для неплаваючих та відкриті басейни. Термальна ванна має бути оснащена технологією у 2024 році.

Річні витрати

Вартість обладнання залежить від розміру басейну та кількості необхідних камер. Для обладнаного нині басейну витрати становлять від 30 000 до 40 000 євро на рік.
Система не призначена для заміни людського персоналу, ні рятувальних служб. Скоріше, Баум хотів би, щоб ШІ розумівся як додатковий допоміжний інструмент для співробітників. Також йому важливо вказати, що камери розпізнають лише контури людей. Баум підкреслює: «Йдеться не про спостереження за людьми, а про безпеку тих, хто купається».