Що таке аутстаффінг і як він допомагає бізнесу економити на персоналі

аутстаффінг

Далеко не завжди сучасна компанія, що функціонує на ринку, потребує співробітників певних категорій на постійній основі. Часто залучення персоналу необхідно лише тимчасово реалізації великого проекту, тобто. на короткий термін: від тижня до кількох місяців. У таких випадках наймати співробітників у постійний штат просто економічно недоцільно: крім суттєвих виплат до корпоративного зарплатного фонду, це тягне за собою ще й серйозні витрати на оплату податків, пенсійних та страхових виплат на кожного співробітника. У цій ситуації компанія, як правило, залучає до роботи тимчасовий персонал, договір з яким укладає лише на певний період або під конкретні послуги. В останні роки набуває все більшої популярності ще й оренда персоналу. Вона ще більшою мірою дистанціює компанію від проблем, пов’язаних із наймом працівників у власний штат. Така оренда можлива за договором аутстафінгу.

Аутстаффінг найчастіше є залученням працювати на підприємство персоналу без оформлення їх у штат і, відповідно, без оформлення трудового договору. Залучені працівники згідно з трудовими договорами є працівниками сторонньої організації, яка й несе формальні функції роботодавця – оформлення трудових книжок, ведення документації, виплату винагород та зарплати. Стороння організація надає персонал на прокат. Щоб права працівників у своїй були ущемлені, завжди має оформлятися договір аутстаффинга.

Як правило, за штат виводять персонал, який прийнято називати допоміжним. Наприклад, за договором аутстафінгу можуть працювати водії, покоївки, прибиральники, перекладачі, юристи, бухгалтери, IT-фахівці, дизайнери, копірайтери. Дуже часто на цьому принципі працюють сезонні робітники, представники різних робітничих професій, будівельники. В рамках аутстафінгу надаються промоутери для проведення презентацій та промо-акцій.

Аутстаффінг дозволяє підприємству економити утримання персоналу. Якщо йдеться про сезонних робітників із числа іноземних робітників, то компанії-замовнику аутстаффінгу немає необхідності стежити за тим, щоб вся документація була в порядку, оскільки формальним роботодавцем вона не є. Про це дбає компанія, що надає персонал, і вона ж, за потреби, проводить та оплачує в цьому випадку міграційний аудит.

З розвитком бізнесу попит послуги аутстаффинга дедалі більше зростає. Трудові відносини стають дедалі складнішими, тому зростають вимоги до рівня професіоналізму кадрових служб.