Поминальний обід в Україні: значення та характеристики

православні поминки

Важливою частиною похоронного процесу є поминальний обід. Він потрібен для вшанування рідними та близькими небіжчика пам’яті про нього. Це також гарна можливість для рідних зібратися разом та підтримати один одного під час таких важких подій. 

Яке значення має поминальний обід

Така трапеза потрібна не лише для вшанування пам’яті про померлого та для розділення спільної скорботи. Це засіб для вираження поваги до померлого. Адже під час поминального обіду можна спільно помолитися за спокій душі небіжчика, згадати гарні моменти із його життя. 

У багатьох культурах світу вважається, що саме у день поминального обіду душа померлого знаходиться поряд із живими. Саме тому доречно пригадати у цей день щось гарне із життя померлої людини, навіть, можливо щось кумедне. 

Коли треба проводити поминальний обід 

страви на поминальний обід

У православ’ї зазвичай цей ритуал проводять у наступні дні:

  • у день похорону, одразу після відспівування та поховання тіла;
  • на 9-й день після смерті, у цей строк вважається, що душа переходить в небеса;
  • на 40-й день після похорону, у цей термін за православними віруваннями душа покійного приймає остаточне рішення щодо своєї подальшої долі.

Крім цього подібні ритуали проводять щороку у день смерті людини. Зокрема це популярна традиція у католиків. Обов’язково перед початком трапези усі люди, які зібралися за столом, моляться за упокій душі померлого родича або знайомого. 

Які страви подають

У православних та католиків під час поминального обіду на столі можна побачити наступні блюда:

  • Кутю. Вона є символом вічного життя. Готують страву із пшениці чи рису. Додають до неї мед, насіння маку та родзинки. 
  • Прісний борщ чи суп. Ці гарячі страви подають розігрітими. В них немає м’яса, лише овочі. 
  • Риба. Зазвичай це запечені її шматочки. Є символом духовної чистоти.
  • Овочеві салати. Прості й поживні страви відповідають скромності поминального обіду.

Додатково на поминальному столі у християн можуть бути вареники, млинці, хліб. Вони є символами єдності роду. 

Компот та узвари із фруктів є традиційними напоями такої трапези. 

поминальний обід

Цікаві традиції 

Зазначена трапеза цікаво проводиться у Грузії. Там під час поминального обіду всі гості проговорюють різні тости покійному, як подарунок готують для нього цікаві ритуальні товари, наприклад браслети. 

У Мексиці під час трапези на День Мертвих готують тільки ті страви, які за життя любив померлий. 

В Японії подібні ритуали супроводжуються справжніми чайними церемоніями. 

Головне під час такої процедури, бути щирим у своїх думках до померлого, виказувати йому повагу та духовному бути єдиним з тими, хто зібрався за столом.